SPUDPALEN

Heeft u een project waar we u mee kunnen helpen?

Vraag nu een offerte aan!

Sneller en veiliger afmeren met spudpalen

Doordat schepen steeds groter worden en er steeds meer tijdsdruk heerst is er zo veel mogelijk efficiëntie gewenst. Middels spudpalen wordt het afmeren van uw schip een snelle, veilige en eenvoudige handeling. Spudpalen hebben als voordeel dat ze ontzettend stevig zijn en zorgen voor een uiterst stabiele ligging van het schip. Ook kunt u op veel meer plaatsen dan voorheen afmeren.

Wat is een spudpaal?

Een spudpaal is een stalen paal die door het schip loopt. De paal kan op en neer gehaald worden, waarmee een schip zich op de bodem van het vaarwater vast kan zetten. Spudpalen mogen alleen gebruikt worden op als zodanig aangemerkte ankerplaatsen dan wel op plaatsen waar expliciet toestemming is of wordt gegeven voor het gebruik. Praktische voorwaarde voor het gebruik van spudpalen is dat het water ter plaatse niet dieper is dan de werkende lengte van de spudpaal, oftewel de steekdiepte.

Telescopisch uitgevoerde spudpalen

Inmiddels beschikken al zeer veel binnenvaartschepen over ons spudpaal systeem. Van Wijk spudpalen zijn telescopisch uitgevoerd met één tot vier uitschuifbuizen. De spudpalen zijn bedoeld om het afmeren gemakkelijker te maken en een schip flexibeler te maken. Een spudpaal systeem zorgt ervoor dat uw schip stabiel stil ligt. Onze spudpalen worden inschuifbaar in het schip ingebouwd. Het meest voor de hand liggend zijn twee palen; één spudpaal op het voorschip en één spudpaal op het achterschip.

De palen zijn telescopisch. Met een druk op de knop treedt het systeem in werking en laat u de palen naar de bodem zakken zodat uw schip stil en goed vast ligt. Alle buizen schuiven tegelijkertijd naar buiten. Wanneer de buitenste buis de maximale aanslag bereikt heeft gaat de volgende buis verder. In de kleinste buis zitten speciale uitsparingen voor maximale grip op verscheidene ondergronden.

Spudpalen voorzien van planetaire hijsmotor

De spudpalen zijn voorzien van een planetaire hijsmotor met een hydraulische lamellenrem en hydromotor waarmee de spudpaal wordt aangedreven. Op de tandwielkast is een gekalibreerde nestenschijf gemonteerd die de spudpaal met een ketting en speciale zware draaikoppeling laat zakken en ophaalt. De installatie is voorzien van een elektrische afslag voor de onderste en bovenste stand van de spudpaal. Wanneer de buis in de bovenste stand komt valt deze automatisch in een hydraulische pal voor de borging.

De aandrijving is voorzien van een telmechanisme. Hiermee wordt de lengte van de uitgedraaide ketting geregistreerd in een percentage of meter. Bij de installatie wordt een hydraulische unit geleverd compleet met ventielen en een elektrische schakelkast. De unit bestaat uit een tank van 100 liter met peilglas en retouroliefilter voorzien van Hydro pomp en 11 kilowatt elektromotor.

Details

SPUDPALEN

• gemakkelijk afmeren
• 1 spudpaal voor en 1 spudpaal achter
• telescopisch
• planetaire vertragingskast
hydraulische lamellenrem
hydromotor
• elektrische afslag

Spudpaal voor de binnenvaart
Spudpalen voor de binnenvaart

Producten